"Jeg har tit tænkt på at begå selvmord"

Sådan tænker Kristoffer, når hans seksualitet bliver brugt som en joke. 

Eller når folk råber efter ham på gaden. 


Vi har samlet en lang række vidnesbyrd fra LGBT+ personer, som du kan læse her på siden.

Ingen siger “heterorøv”, “betonhetero” eller “hvorfor er du binær?”.


Prøv lige at overvej, hvor langt ude det er, at bruge seksualitet eller køn som skældsord.


Du kan vælge om du vil være homofob – men du kan ikke vælge om du vil være homoseksuel eller transperson!


Så tjek ind i kampen, og sig fra overfor LGBT+ fobi.

"Det er jo bare ord – hvorfor fanden er folk så nærtagende?"


Hverdagshomofobi kan måske virke harmløst. Men for dem, det går ud over, gør det langt mere ondt, end du tror.

Der er LGBT+-fobi i Danmark

Advarsel - stærkt indhold om homofobi!Har du oplevet homo-, bi eller transfobi?

- du er ikke den eneste

Bella, 23 år


Jeg har vidst siden jeg var 14 at jeg var biseksuel, men jeg er opvokset i den del af landet hvor det ikke er normalt. Så har altid lidt prøvet på at gemme det. Da jeg så kom i 10 klasse, og boede i København nævnte jeg det for mine klasse kammerater på en klasse tur, og meget hurtigt var der flere af de piger jeg talte med der lød usikre på vores venskab, og en pige sagde decideret til mig "Ej jeg vil ikke have du krammer mig", hvilket ikke var et problem før. Jeg jokede lidt med det, for ikke at virke såret, men det gjorde ondt, og gjorde at jeg på sigt var usikker på min seksualitet. Jeg er den dag i dag sikker på at jeg er bi, og er begyndt at se en rigtig sød pige.


Anna, 16 år


Jeg har lige siden at jeg gik i de mindste klasser i folkeskolen været bevidst om at jeg ikke var 100% heteroseksuel. Jeg kunne allerede dengang mærke, at jeg fandt piger meget mere interessante, end drenge. Men jeg ignorerede mine tanker, og det gjorde jeg i mange år. 


Da jeg var omkring 12-13 år gammel, så besluttede jeg mig for at jeg ville fortælle min mor at jeg ihvertfald var biseksuel, da jeg synes det var et nemmere skridt at tage end at springe ud som homoseksuel. Selvom at jeg godt vidste, at det er det jeg er. Da jeg havde sagt det til hende, så kastede hun den mest frusterende kommentar i hovedet på mig som var “Det er jo bare en fase, du er slet ikke klar over den slags.” Og det gjorde virkelig ondt på at stå der som 13 årig og være både sårbar, men også nervøs for at fortælle en så stor ting til ens mor, og at hun så ikke forstår. 


Jeg er i dag snart 17 år gammel, og jeg er stadig ikke et sekund i tvivl om min seksualitet. Men jeg har aldrig bragt emnet op igen for hverken min mor eller nogen i min familie, da kommentaren stadig ligger i mig. Jeg er kommet ud for mine venner, og jeg er også fuldstændig åben omkring det når folk spørg ind til det, og jeg ville ønske at jeg kunne være ligeså åben overfor min familie. Det er en stor ting for mig at kunne være mig selv, men jeg føler ikke at min familie vil kunne acceptere den jeg er. Jeg snakkede med min mors eksmand omkring at være homoseksuel, og han sagde at han overhovedet ikke kunne forstå hvordan to kvinder eller to mænd kan tænde på hinanden, og at han synes det er mærkeligt hvordan det kan lade sig gøre. 


Det er ikke mere rigtigt at være heteroseksuel, end det er at være homoseksuel. Og jeg synes det er ærgerligt det syn der er på at være homoseksuel, biseksuel eller generelt bare at have en anden seksualitet end hetero. Der er ikke noget rigtigt og forkert, og det er der ikke mange der forstår. Og jeg håber virkelig at det at have en anden seksualitet bliver en ting, som ikke er et tabu at snakke åbent om.Salim, 20 år


Det er en lang historie. Jeg er gået igennem mange ting de sidste par år. Kan starte med at sige at jeg er oprindeligt fra Tyrkiet og derfor kommer fra en helt anden kultur. Jeg sprang ud sidste år hvor har været meget diskrimination og stor snak om mig i byen hvor jeg kommer fra - Herning. Det har påvirket mig en del, mest fra min families side da de havde det meget svært med at jeg havde fundet mig en kæreste som var en fyr.Matilde


Jeg gik igennem en fase hvor jeg var rigtig meget i tvivl om min seksualitet. Jeg snakkede med mine veninder om det og fik noget højst uventet ud af det. Jeg troede at mine veninder ville støtte mig, men i stedet fortalte de mig, at de højst sandsynligt ville tage afstand fra mig og ikke turde være sammen med mig i frygt for at jeg skulle blive tiltrukket af dem. Det gjorde rigtig ondt, fordi de kan sagtens have mandlige venner uden af have følelser for dem, men de kunne ikke se at jeg altså også godt finde ud af bare at være veninder.. Jeg er i dag stadig i tvivl, men kommer aldrig til at tage skridtet videre. Jeg tør simpelthen ikke i frygt for at miste mine veninderMor til tre sønner, 44 år


Jeg er selv hetero, men køn har altid fascineret mig, og heteronormativitet generer mig. Med alderen og med bopæl i et landsbysamfund kan jeg mærke, at jeg bliver trættet af, hvor mange mennesker, der stadig hænger uhjælpeligt fast i gamle mønstre og fordomme. Jeg kan mærke, at jeg snart ikke gider tage diskussionerne mere, men mine tre sønner er alle opdragede til at vide, at kærligheden er det vigtigste, og de beskylder mig for næsten at blive skuffet, hvis ingen af dem er homo. 


Hvor håber jeg dog, at denne kampagne kan nå ud i små forstokkede samfund, så normerne kan ændre sig. Held og lykke til alle jer, der skal tage springer ud i at stå ved jer selv - for det skal I. Mine børn vil altid acceptere og respektere jer, håber jeg.KE, 21 år


Jeg har været ude til venner og lidt familie i flere år. Jeg er udelukkende blevet bakket op fra alle jeg har sagt det til, men alligevel har jeg en dybtliggende skam og bliver enormt ked af det, når folk forbinder mig med noget “bøsset”. Jeg er ikke specielt feminin og går derfor under radaren både hos heteroseksuelle og andre homoseksuelle. 


Jeg har aldrig selv oplevet diskrimination rettet mod mig, men har flere gange oplevet folk tale nedsættende om homoseksuelle eller bruge bøsse som skældsord i min nærhed, fordi de ikke vidste at jeg er til mænd. Jeg føler at skammen vokser sig større og større hvilket har resulteret i at jeg udviklet en mindre angst: jeg tør simpelthen ikke tage på gaybar og bliver også enormt utilpas ved tanken om at skulle date en mand jeg ikke kender og er tryg ved i forvejen. Jeg arbejder meget med angsten og håber at jeg snart kan komme over den, så jeg kan få et almindeligt kærlighedsliv!

Mette, 19 år


Jeg sprang ud som lesbisk da jeg var 17 år til min klasse og forældre +søskende! Min klasse tog det rigtig godt og bakkede mig op i det, det samme med mine forældre (mest mor).. min far er gammeldags og regner stadig med jeg gifter mig med en mand.. mine søskende derimod tror kun det er en fase.. hvilket irritererde mig.. Jeg vidste jeg var lesbisk siden jeg var 15 år. 


Jeg synes det var og er svært eftersom man hele tiden hører på at det “bare er en fase” specielt når man virklig har prøvet at få det til at fungere med en dreng og man bare ikke kunne... det blev jeg bare mere deprimeret over, for det var jo det man fik af vide var det rigtige. for var det så mig der var noget galt med? Er det SÅ forkert at jeg ikke er til drenge? Hvorfor er tingende så besværlige med alle de følelser og tanker du får? Alle de spørgsmål og tanker kom gennem mit hovede i nogle år. Jeg har lært at acceptere at jeg er lesbisk! Jeg kan sige stolt til dem jeg møde at jeg ikke er til drenge hvis samtalen kommer op. Jeg synes ikke det er noget man skal skamme sig over mere! Vi er bare mennesker med en anden tiltrækning. Og ja! Gud hvor kan det være svært at finde ud af hvad der sker, men alt skal sku nok ordne sig til sidst :)) 

Mie, 16 år


Jeg fandt ud af i slutningen af 2015- start 2016 at jeg var biseksuel, eller panseksuel, jeg vidste det ikke helt... Nu her næsten 3 år efter har jeg springer ud,men ser det ikke som en nødvendighed ting når jeg møder folk - kun mine tætteste ved det... 


Jeg har længe været bange for folks reaktioner, men de har alle sammen været positive indtil videre. Og det er begyndt at gå mere og mere op for mig hvor normalt det er

Sille, 16 år


Jeg er biseksuel hvilket jeg opdagede som 14 årig. Før jeg fandt ud af det havde jeg identificeret mig selv som lesbisk i et år. 


Min mor accepterede mig ikke og det har været en langsom process at få hende til det. Hun sagde ting som “Har du haft sex med en pige?/Har du haft sex med en dreng?” under hver udspringning. 


Her den anden dag sagde hun at hun følte en skyldfølelse da jeg sprang ud, og troede det var hendes skyld jeg var homo/biseksuel fordi jeg ikke er vokset op med en far. Jeg fik en forfærdelig følelse indeni, fordi intet barn ønsker at bringe sine forældre smerte. 


Jeg kan også huske da jeg sprang ud som biseksuel overfor mine venner, at de kaldte mig mærkelig, sagde det ikke passede og at der var en fase. Nu har jeg været biseksuel og foruden dem i to år. Jeg er fanget i skabet og jeg hader det. 


Jeg turde ikke springe ud sidste skoleår og ved ikke om jeg tør i år. Er så bange for om nogen begynder at sige noget forfærdeligt eller gøre grin med mig. Det gør så ondt på mig at bære rundt på en så stor hemmelighed, og har grædt mig selv i søvn flere gange over hvor rædsomt det er, ikke at kunne dele så stor en del af en selv med nogen.

Gry, 25 år


 Jeg sprang ud som bi seksuel som 13årig. Jeg mistede mange veninder på det, da de var sikker på at nu når jeg også var til piger så ville jeg jo lægge an på dem og prøve at kysse og rave på dem. Men de havde aldrig tænkt over at jeg ikke så dem som andet ind veninder.  


Jeg brugte lang tid på at holde det skjult når jeg fik nye venner da jeg blev ældre, fordi jeg var bange for de ikke ville snakke med mig hvis de vidste det.  


Jeg havde engang en kæreste (dreng) som brugte lang tid på at spørge mig om vi ikke kunne være sammen med en pige mere nu når jeg var bisexuel. Da jeg afviste forslaget endte han med at slå op med mig og forklarede mig at jeg var en klam "lebbe" Mange forventer at vis man kan li begge køn så har man også skrevet sig op til at ha gruppe sex. Men hvordan pokker det kan hænge sammen vil jeg aldrig forstå.  


Ja jeg har altid følt mig anderledes og skiftet mellem pige og drenge tøj (jeg går i det der er rart) men det betyder jo ikke der er noget galt med mig. Den dag i dag skammer jeg mig over ikke at ha stået ved mig selv og været åben om min seksualitet fra starten. Mine børn lære hurtigt når de bliver ældre at der ikke er skam i at ha følelser, og at det ikke er forkert at føle for eget køn.

Peter, 21 år


Jeg er vokset op med en støttende familie og gode venner. Men homoseksualitet var aldrig noget vi snakkede om. Det tog mig utroligt lang tid at stå ved min seksualitet som 19 årig, selvom jeg godt vidste at jeg var homoseksuel da jeg var omkring 8-9 år gammel. Det er stadigvæk svært for mig ikke at begrænse mig selv i min hverdag, fordi jeg stadig kæmper med den skam forbundet med homoseksualitet, som jeg tillærte mig selv igennem min pubertet.  


Objektivt set er jeg en af de få heldige der har haft en let barndom uden alt for meget mobning og med søde og dejlige forældre. Men selvom jeg er priviligeret på mange måder, så har det ikke været let og det tror jeg mange kan spejle sig i. Min historie skal fortælle, at selvom samfundets accept er blevet større og selvom man kan have haft de bedste vilkår, så lever skam og skyldfølelse stadigvæk videre i miljøet. Den kommer vi kun til livs ved at gøre homoseksualitet og LGBT* mere normalt at tale om, og skabe mere tepræsentation i skole og børnebøger, fordi det er i den periode i ens liv, at man har mest brug for at have forbilleder og nogen man kan se op til og spejle sig i.

AliasAlias, 40+ år


Jeg synes det er rigtig godt at I tager dette emne op. De fleste danskere tror, at man som ikke-heteroseksuel oplever fuld accept fra omgivelserne. Det er desværre langt fra tilfældet. Jeg kender alt til følelser af ensomhed og isolation. 


Jeg har siden teenageårene defineret mig som skiftevis hetero-, bi- og homoseksuel. Jeg ved stadig ikke hvad jeg er....lidt af det hele, er vist min konklusion. Jeg passer ikke ind nogen steder, heller ikke i homomiljøet. Men det jeg egentlig vil fortælle om er ubehaget ved at blive brugt som heteroseksuelles “emblem” på egen coolness. Læs f.eks. Ditte Gieses klumme om Tisvildeleje musikfestival fornylig, hvor hun beklager sig over, at der ikke er nogen “queer” personer til at bryde det socialt konforme ved begivenheden Det synes jeg er en enormt sårende og usensitiv bemærkning. Som om nogen mennesker har lyst til at blive reduceret til “a little queerness” i heterobægeret. 


 Det er også blevet lidt cool at være “lidt til kvinder”. Jeg har mere end én gang fået hjertet knust på den konto, for det er for manges vedkommende ikke andet end lidt sjov og ballade. Det føles diskriminerende at blive udsat for.

Noah, 18 år


Mit navn er Noah, jeg er en trans mand og dette er min historie. I 2016 startede jeg på HTX, jeg var ikke begyndt på krydshormoner endnu, så til det ignorante øje ville jeg jo ligne en "typisk pige". Jeg kendte ingen i min nye klasse, derfor sad jeg alene meget af tiden, hvis ikke hele tiden. Det eneste tidspunkt jeg faktisk brugte med de andre, var gennem gruppearbejde. Læren mente at det var en god idé at have en navne-runde, så vi alle kunne lære hinanden bedre at kende. Vi skulle slutte vores præsentation af med at fortælle et fact om os selv, jeg så dette som en mulighed for at komme ud til min klasse. Jeg præsenterede mig selv, og sagde at jeg var en trans mand. Jeg spurgte også om nogen vidste hvad dette betød, der var ingen der så meget som kiggede på mig. Så jeg satte mig bare ned igen, ufatteligt pinligt berørt. Jeg lod det ligge i et par dage, da der alligevel ikke var nogen der talte til mig. 


Ugen efter var der planlagt en "ryste-sammen" tur, så alle de nye klasser skulle ud på en overnatning sammen. Vi blev inddelt i hold, som så havde deres egen opgave. Det kunne være at lave morgenmad, frokost, aftensmad, eller gøre rent efter hver af disse ting. Jeg var på rengøringsholdet med to andre drenge, Kasper og Rasmus. Vi stod og vaskede op, Kasper snakkede noget om at have en chance med en pige og spilde den. Han spurgte derefter om vi relaterede, og jeg sagde nej, da jeg ikke er til piger. Han kiggede meget chokeret på mig, og udbryder "er du ikke?!" Hvorefter jeg bare svarer nej, han spørger så om jeg er lesbisk. Jeg spørger Kasper om han hørte at jeg kom ud til klassen som trans, og forklarer kort om hvad det betyder. Han siger derefter at jeg ligner en lesbisk, og jeg siger at en lesbisk person ikke ser ud på en bestemt måde. Der bliver stille i køkkenet, jeg tager en stor gryde og Rasmus tager fat i den og siger "er det nu jeg skal sige let the man do the job?"Jeg bliver selvfølgelig ked af det og siger at nej, det skal han ikke. 


 Senere sidder vi i et gruppe rum, jeg sidder en række foran Kasper. Jeg bruger stikket i væggen til at oplade min mobil, men stikkontakten er nede ved Kasper. Han bliver ved med at slukke for den, så jeg vender mig rundt for at kommenterer på det. Så han tænder den igen, men hver gang jeg vender mig rundt for at kigge op på læren, slukker han for den igen. Så jeg bliver ved med at vende mig rundt, og fortæller ham at han skal stoppe, hvorefter han siger "jeg kan altså ikke kalde dig en dreng hvis du opfører dig så tøse-fornærmet." Lad os bare sige at jeg kun gik i den klasse i 2 måneder, så droppede jeg ud.

Leo, 20 år


Jeg er en transkønnet fyr, som hele mit liv har været feminin. Og jeg er stadigvæk feminin, men på grund af at jeg identificerer mig med det label - så har jeg flere gange hørt at jeg ikke er "transkønnet nok

Simone, 38 år


 Da jeg boede sammen med min mor og hendes mand et sted i Danmark, kom mandens yngste søn hjem til ham hver 14 dag, selvom om han boede i samme by. Jeg har altid været meget maskulin, jeg er født som pige, og er homoseksuel. Mandens søn stillede betingelser for at hvis jeg skulle være sammen med ham og hans venner og veninder så skulle jeg tage kjole og højhælet sko på, dum og så naiv jeg var, så gjord jeg som han sagde, og når jeg så havde taget det tøj på han sagde jeg skulle tage på, så gad han ikke at have mig med i byen sammen med sine venner og veninder. Så jeg sad alene for mig selv hjemme i huset og så fjernsyn og var ked af det. Den gang var jeg meget usikker på mig selv, det var den værste periode af mit liv, tænkt hvad man har gjort for at få venner. I dag når jeg ser tilbage på denne oplevelse, gør det mig vred og ked af det, at jeg ikke bare var mig selv 100% I dag er der ingen der skal komme og fortælle mig hvordan jeg skal gå klædt og ikke klædt, i dag ved jeg bedrer. Ps. Jeg ønsker at være anonym, da min mor vil blive vred hvis hun fandt ud af at jeg deler min historie, som stadigvæk godt kan gøre mig ked af det, når jeg tænker tilbage på den mest usikker og ensomme tid i mit liv.

Christopher, 14 år


Jeg sprang ud I en alder af 13 så begyndte dem fra min klasse at spørge indtil om der var nogen jeg syns var “cute” (mest pigerne) også begyndte det at blive helt slemt fordi så blev der spredt rygter ud i klassen om at jeg havde haft sex med en dreng (hvilket jeg ikke havde). 


Nogle dage var bedre end andre fx. der var nogle dage hvor dem fra klassen fulgte mig rundt og spurgte ind til hvem der var den pæneste og sådan noget senere blev jeg skubbet ned af trapper slået sparket i frygt for at jeg skulle falde for de drenge hvilket jeg ikke ville alligevel men selfølgelig hørte de ikke efter senere hen blev jeg nød til at flytte klasse fordi flytte skole var for besværgligt, i den klasse begyndte drengene at ignorere mig og jeg havde kun en lille gruppe bestående af 3 piger hvor jeg fortalte dem at jeg havde kysset med en dreng senere hen fandt jeg så ud af at der var en der havde fortalt det til resten af klasse også flyttede jeg skole i sidste ende også var alt godt fordi der var ingen der vidste noget der.

Storm


Dengang jeg var teenager og boede i Vestjylland, så skammede jeg mig over mit begær på alle mulige måder. Jeg skammede mig over – på det tidspunkt - at være en kvinde, som var tiltrukket af andre kvinder, fordi jeg af kulturen og af alle normerne rundt om mig havde lært, at det var ikke så godt – og at det var forkert på alle mulige måder. Og at det ikke var lige så legitimt og lige så smukt og lige så rent som heterokærlighed eller heterobegær.


Jeg havde ofte en følelse af at det var meget snavset og beskidt og klamt faktisk. Og det synes jeg ikke det er. Jeg skammede mig over at jeg ikke kunne leve op til, hvordan jeg skulle begære.


Senere skammede jeg mig over at jeg ikke kunne leve op til forventningerne om hvordan man skal være en mand eller en kvinde i det her samfund – at man ligesom skal vælge. Man skal helst væge det køn man er blevet tildelt ved fødslen. Og ellers så skal man i hvert fald vælge det modsatte


Romlund, 36 år


Jeg er blevet outet foran 200 mennesker, der fandt det morsomt, at jeg definerer mig selv mere flydende end 'en rigtig dreng'. Jeg skal, samtidig med, at jeg bliver sygeliggjort i min hverdag, forsøge at forstå, hvordan jeg passer ind i en verdensorden, der ikke giver plads til sådan én som mig.  

Hvordan passer jeg ind i denne verden? Hvorfor skal jeg finde mig i daglige overfald? Ganske vist oftest verbalt, men fysiske overgreb er ikke ualmindeligt. Hvorfor skal jeg møde holdningen, 'At jeg sikkert selv var skyld i det!', 'Du kunne jo bare lade være med at have bøsse-tøj på' eller 'Du var vel selv ude om det, bøsser springer jo på alt, der har en puls'. Dette er virkeligheden, jeg oplevede, anno 1999. I Danmark. I oplandet til hovedstaden. Tæt på København. Og ikke ualmindeligt nu; næsten 20 år efter.


Jeg har i tusindfold overvejet at afslutte dette liv længe før det var begyndt, fordi jeg har mødt dette had. Denne uforstående holdning, der har forplantet sig dybt i mig som menneske, og i alt hvad jeg foretager mig. Hver dag.

Jeg er en af de heldige. Jeg lever i dag et nogenlunde diskriminationsfrit liv, men mindet om det der var før, er ikke glemt. Det bor i mig, som en frygt for at være mig selv. En kiggen over skulderen, der definerer mit liv mere end det burde gøre eller jeg selv ønsker.Anna, 31 år


Før jeg vidste, at jeg var homoseksuel, forestillede jeg mig indimellem, at hvis jeg var homoseksuel, ville jeg være en, der altid tog kampene for LGBTQ+ rettigheder med oprejst pande, fordi det gjorde jeg nemlig i høj grad dengang jeg var ”hetero”, både med familie, på universitet, med arbejdskollegaer, venner og random folk. Jeg var aldrig utilpas eller følte mig sårbar i de situationer. 


 Sidste år sprang jeg så ud, og pludselig så tingene helt anderledes ud. Jeg var ikke spor kæk, da jeg skulle springe ud. Det var lidt underligt, for jeg skammer mig ikke over at være homo. Jeg er glad og lykkeligere end nogensinde før. Og dog er det som om, at der er noget nedarvet skam, der gerne vil klistre til mig. Det føles som om det kommer alle steder fra og ingen steder fra. Og jeg ved, at det kommer fra alle ”spring ud situationerne”, hvor andre skal tage/tager stilling til om de vil fejre, acceptere, tolerere eller ”skære hånden” af en. Og jeg ved, at det også kommer fra, at min far sagde, at han i hvert fald ingen fordomme havde og at han accepterede det 100 %, men, at jeg nok ikke skulle sige noget om det, til den og den, og i hvert fald ikke til min mormor, hende kunne jeg i det mindste ”lade gå glad i graven”, som han udtrykte det. Det gjorde mig ked af det, at han sagde sådan, for det føltes som en slags fordømmelse, selvom han nok mente det som en slags beskyttelse. Jeg sagde ikke noget særligt i situationen, og var på en måde mere optaget af at være bange for at såre ham, mærkeligt nok… Jeg ventede yderligere et halvt år før jeg sagde det til min mormor, som i øvrigt bare var glad på mine vegne, men det kunne jeg jo ikke vide. Hvilket man aldrig kan, og det sætter en frygt i en. 


Jeg bliver indimellem vred på min egen usikkerhed og sårbarhed, for hvorfor kan jeg ikke bare være lige så kæk som da jeg var ”hetero”? Og jeg kender nok godt svaret. Jeg havde ikke noget direkte på spil før, og det har jeg nu og det gør en kæmpe forskel i mig.  


Paloma, 34 år


Jeg har ikke oplevet særligt meget homofobi i mit liv, men meget heteronormativitet. Der er aldrig nogen der har nævnt at jeg kunne være andet end heteroseksuel, så det troede jeg selvfølgelig jeg var. Jeg ville ønske der var nogen der havde indikeret at det ikke behøvede være sådan. Fx bare sagt at når jeg blev større kunne være kæreste med drenge eller piger, eller begge eller noget helt andet. Jeg kendte ingen andre homoseksuelle. Jeg vidste de eksisterede, men jeg følte mig alligevel helt alene. Folk går stadig ud fra at jeg er heteroseksuel og hver gang nogen bare antager at jeg er det, minder de mig om at jeg er anderledes fordi jeg ikke lever op til deres forventinger.


Alias


Jeg er i en selskabssammenhæng med min ven. Min vens bror braser ind i vores samtale, og begynder at fortælle en historie om nogle lesbiske, der kyssede helt vildt. Da han er væk igen siger jeg, at det var da en lidt pludselig indskydelse, hvor til min ven svarer: “Det er da fordi, du er her”. Det fik mig til at føle mig som en ting, et omvandrende skilt. Det blev jeg ret såret over.Tobias, 16 år


Jeg har altid haft en mere ‘feminin’ side; som barn legede jeg altid med dukker og min vennnekreds, var ene af piger. Og som jeg voksede, ja, så ændrede det sig ikke det store. 


 Da jeg var omkring de 11-12 år, måtte jeg endelig bruge internettet. Og så(!) blev der spillet alt fra MovieStarPlanet, DressUp spil, Sims og alle de andre “Pige-spil”, som de jo blev kaldt. Og min vennekreds havde heller ikke ændret sig så meget, det var stadig ene af piger som jeg holdte mig til! Omkring 13 års-alderen fik jeg mange forvirrende, underlige og anderledes tanker. Eller, jeg troede i hvert, at de var underlige og anderledes!

Den biseksuelle kvinde, 30 år


Jeg har i mange år været kærester med en kvinde. Mine forældre har aldrig rigtigt forstået det, men de har accepteret det og behandlet min (daværende) kæreste som en kær svigerdatter på lige fod med andre svigerbørn i familien. Vi er nu ikke sammen mere, og for nylig skulle jeg fortælle mine forældre om min nye kæreste, som er en mand. Min far grinede og sagde 'i det mindste er det en mand denne gang'. Han syntes sikkert selv det var en sjov og uskyldig kommentar, men den gjorde ondt i mig. Helt ind i sjælen. For den viser, at min far altid vil foretrække, at jeg er kærester med en mand. Alene fordi jeg er kvinde. 


Jeg er voksen nu og behøver ikke hans accept. Men det gør mig ked af det, at han har det sådan. Især fordi han faktisk var rigtig glad for min kvindelige ekskæreste. Tror desværre der er mange forældre i Danmark, der deler hans holdning :(

Kristian


I gymnasiet oplevede jeg en stor ting, som står meget tydeligt for mig. Det var i 1.G, hvor 3. G´erne holder et show, som de bestemmer indholdet af. Og der kan jeg huske at jeg bliver taget til side af nogen af 3.G´erne lige inden det show der, og bliver låst inde i et lokale sammen med en masse andre. Så bliver vi ført op til scenen, hvor vi skulle blive stående til vi bliver kaldt op. Så ender det med at mig og en anden fra 1. G bliver kaldt op, hvor vi er indsamlingsbøsser. Vi havde fået håndjern på og var sat fast til en indsamlingsbøsse, så vi ikke kunne gå vores vej. Og så skulle vi så gå rundt og samle penge ind. Og det er noget af det mest ydmygende jeg nogensinde har oplevet. Selvom jeg prøver at være rimelig cool i situationen og tage det med et smil, så var jeg mega ked af det. Jeg følte mig totalt ydmyget og set ned på. Det var virkelig et grelt eksempel på hvor ondsindede folk kan være.

Betina, 41 år


Min datter på 16 føler sig som en dreng. Hun går drenget klædt men bruger meget make up. Hun kalder sig en “ham” og et drengenavn i det daglige. Vi kalder hende for en “hun” og Junior. Det er det alternativ vi er kommet op med. 


Selvfølgelig ønsker jeg mine børn det bedste, men det er virkelig hårdt at se sit barn så forvirret. Hun savner nogle at tale med det om, og det gør vi som forældre også. Og så er der hendes søskende. De har også brug for at blive hørt, for der er mange spørgsmål fra deres kammerater.  


Jeg har altid lært mine unger, at stå ved det de føler og tror på. Jeg ville ikke ønske det anderledes. Men når ens barn pludselig er i tvivl om sit køn, bliver man som forældre voldsomt presset i sit hjerte. For en del af mig vil støtte “ham” 100% og en anden del vil have min datter tilbage...

Kasper, 26 år


 Jeg er i folkeskolen blevet diskrimineret så jeg flere gange var tæt på at skifte skole , min egen klasselærer diskriminerede mig , jeg blev udsat for trusler af andre elever , på produktionsskolen blev jeg også udsat for chikane og diskrimination, da jeg var 16-17 blev jeg udsat for hatecrime og politiet sagde bare dengang at de ikke kunne gøre noget , selv i dag bliver jeg udsat for diskrimination osv eksempelvis online

Claire, 20 år


Jeg er i er punkt i mit liv, hvor jeg aldrig rigtig har tænkt over seksualiteter og ens eget køn. Men efter at have blevet venner med nogle, som er biseksuelle, homoseksuelle, panseksuelle, transeksuelle, så begynder ens tanker. For pludselig er det ok, at tænke over at man altid har følt sig som en dreng, men alligevel ikke, og er derved ved at finde ud af om man er genderfluid? For man har altid følt sig forkert i andres øjne, hvis man gjorde noget der ikke fulgte “normen”. Men samtidig begynder man jo også at tænke over ens seksualitet. For man ved man er til begge køn. Men ikke som en biseksuel. Jeg føler mig derfor mere som en panseksuel, men det er som om, at folk ikke rigtig forstår det. “Er du ikke bare biseksuel?” Og nej.. det er man jo ikke.. og det er ikke sjovt at blive stemplet med noget man ikke er.. 


 Selv har jeg ikke snakket med min forældre om det. Dog kender mange af mine tættere venner til min seksualitet, dog ikke køn.. Det er er kæmpe tanke arbejde at bearbejde, hvad der sker i ens hoved og krop. Men det skal nok blive godt❤️

Nanna, 14 år


Hej Jeg er en pige på 14 (snart 15) Og jeg har allerede siden tredje tænkt at piger var pænere end drenge.. Den gang syntes jeg det var forkert da jeg ikke rigtig kendte til at være homoseksuel. I starten af 2017 blev jeg kæmpe fan af Kristina Kristiansen (hun er lesbisk) det her lyder mærkeligt, men jeg kunne realatere til hende.. men jeg kan ikke forklare hvordan.. Jeg mødte hende på et tidspunkt hvor jeg spurgte hende om hvordan hun fandt ud af det.. hvor efter hun sagde at hun følte sig tryk i pigers omgivelser.. og det kunne jeg realtere til igen.. jeg mødte hende så igen hvor hun hej Nanna.. og jeg var sådan kan du virkelig huske mig.. Når jeg sagde så at jeg havde fundet ud af jeg var til piger.. hun sagde så vi skulle sige det til min mor.. hvilket vi så gjorde kampen efter.. min mor tog det fint.. 


 jeg har vidst jeg var lesbisk i lidt over et år og jeg tør stadig ikke At springe ud, fordi jeg ved at de fleste i vores klasse er meget imod at to fra samme køn er kærester.. har også været sammen med en dreng for at skjule min seksualitet

Camilla, 25 år


Jeg skulle afsted som frivillig til et arrangement, der varer over nogle uger. Vi arbejder under fysisk hårde forhold, er sammen 24/7 og er i det hele taget meget tætte. Jeg er lesbisk, og det ved de fleste i mine omgivelser også. Men jeg taler sjældent om det, og for det meste også kun, hvis det er relevant for samtalen. Derfor var det også først efter nogle dage på arrangementet, at jeg "sprang ud" endnu en gang. ' Der var ingenting der, og jeg havde ingen ubehagelige oplevelser. Men da jeg kom hjem fortalte min nye veninde fra arrangementet, som jeg hurtigt var blevet meget fortrolig med, at folk var kommet op til hende og "advaret" hende om, at jeg måske kunne være vild med hende, fordi vi snakkede så godt sammen. Og det gjorde mig så ked af det. For hvis der var nogle på mit hold, der havde snakket sådan om mig, hvad troede de så om mig? At jeg flirter med alle kvinder? At jeg kigger seksuelt på dem, når vi er i bad (jeg bruger briller og er næsten blind uden, men den tanke kom op alligevel)? At jeg kun var taget afsted for at score? Det gjorde så ondt at høre. Heldigvis havde min veninde afvist deres anklager fuldstændigt.

Maja, 33 år


Jeg er en 33-årig biseksuel kvinde. Jeg har efterhånden fundet mig til rette med min seksualitet, men det har ikke været nemt. Her er et udpluk af problematikker: - jeg har stået i flere akavede situationer med andre kvinder der troede jeg ville lægge an på dem alene på grund af min seksualitet - jeg er blevet bebrejdet af veninder, at jeg IKKE lagde an på dem - fandt jeg dem da ikke tiltrækkende, og hvorfor ikke? - jeg har følt mig uendelig ensom på almindelige diskoteker fordi ikke hetero - jeg har følt mig uendelig ensom på homodiskoteker fordi ikke homo - jeg har aldrig oplevet at en mandlig kæreste så det som noget hot som man hører om, eller i det mindste bare normalt, når først jeg afviste trekants-ideen. Så var det bare en trussel mod deres mandighed, at jeg havde en slags maskulin side, de ikke kunne styre. En enkelt kæreste ville decideret slet ikke høre tale om det. - jeg sprang engang ud til min mor, men hun lader som om det ikke er sket. Så har droppet at fortælle resten af familien det.  

Neo, 19 år


Jeg har aldrig været "en rigtig pige" som nogle ville kalde. Da jeg var mindre interreserede jeg mig absolut ikke for kjoler, makeup og barbie men derimod aktionfigurer og superhelte. Jeg havde kun drenge venner osv. Så jeg har altid følt at jeg ikke passede ind som en pige.. Som jeg blev ældre (ca. 14(15 år) begyndte jeg at overveje om jeg var en dreng, men nej det var heller ikke mig... Jeg har så de sidste par år fundet frem til at jeg er non-binary. Men når ens forældre kun ser 2 køn (dreng og pige) og de faktisk er lidt transfobiske, hvordan skal de så forstå at man ikke er nogen af kønnene? Og at man samtidig gerne vil kaldes "han/ham" og det nye navn "Neo"?


Christian, 27 år


Da jeg var 14 år og lige konfirmeret gik det op for mig at jeg ikke var som de andre drenge i min klasse. Jeg gik på en lille skole med 100 elver i alt og i min klasse var vi 10 drenge og 2 piger så mande hørmen og patter snakken var høj samt homofobiske jokes. Men som den anti sociale jeg var holdt jeg det inde. Jeg kom så vider til en støre skole hvor jeg kunne få en ny start men fordi nogen havde fundet min Arto profil og fundet ud af jeg var interesseret i LGBT så gik rygter hurtig. En dag husker jeg at jeg blev kaldt ind på inspektørens kontor og vi snakkede meget privat detaljer om min sexuele fantasier. Jeg troed det var noget kun mellem mig og ham men en dag kom han ind i min klasse og snakket om alt hvad vi havde snakket om. Jeg følte hele verden gik i stå og alt var forbi alt hvad jeg havde sagt var ude. Det blev kun være med daglig at få trusler mod en og hvert frikvarter holde jeg mig i klassen eller låste mig inde i en toilet bås. Som 16 årig havde jeg min første af 2 voldtægt som jeg kun har fortalt min søster og nære venner om og det har gjort det svært. Mest når man prøver og finde en mand men man siger jeg ikke er til anal så det svært. Jeg håber min historie kan hjælpe. 


Dorte, 35 år


I mange år har jeg vidst jeg var biseksuel. Desværre lever jeg I en tabu belagt tilværelse og familie der har meget stærke negative holdninger. Jeg har aldrig turde tage springet og fortælle det til min familie andet end min kusine jeg er meget fortrolig og tæt med. Hun er heldigvis fuldstændig ligeglad og forstår ikke folk synes det er så farligt at man elsker bredt. Jeg har altid været fascineret af kvinde kroppen og nyder at kigge på en flot kvinde der i mine øjne kan være både tynd og buttet. En flot kvinde er så meget mere end bare en krop men hele personen i helhed. Jeg tager mig selv tit i at kigge efter en flot kvinde når jeg er ude og handle osv og har altid følt en tryghed omkring kvinder. Jeg tør kun stå ved jeg er til mænd, så det gør ondt tit indvendigt at jeg ikke tør tage springet og bryde tavsheden. Desværre har jeg set grimme tilråd til bisexuelle, Trans osv og det gør ondt at være vidne til. Jeg er personligt ligeglad for jeg ved vi alle er ligeværdige og så meget værd. Jeg håber jeg en dag tør tage springet og at samfundet en dag bliver mere klar til at rumme os.


X, 24 år


Da jeg som 16 årig for første gang blev forelsket i en anden pige, var det virkelig noget jeg skulle finde ud af med mig selv. Inden jeg fandt ud hvem jeg var, havde min mor opdaget mit forhold. Hun reagerede meget voldsomt, og jeg blev sendt på kostskole. Hun var så bange for hvad verden ville sige om hendes ‘perfekte’ datter som nu var kærester med en pige. I 6 år snakkede min mor ikke til mig, udelukkende på baggrund af min seksualitet. Noget så universalt som kærlighed, kunne altså ødelægge et af de tætteste bånd i mit liv. Når folk den dag i dag spørger mig: ‘hvornår valgte du at være til piger’ tænker jeg altid: ‘hvis det var et valg, hvem jeg bliver tiltrukket af, så havde jeg nok ikke valgt denne vej’. Vi bliver nødt til at være bedre til at acceptere at ingen er ens. Vi behøver ikke altid at forstå andres liv, men vi skal kunne acceptere det og ikke gøre os til dommere over rigtig og forkert, for der er intet rigtigt eller forkert når det kommer til kærlighed!

Protestbevægelsen Lev og Lad Leve indsamler personlige historier for at vise befolkningen og landet politikere at hadforbrydelser og diskrimination af LGBT+ personer er daglige og konstante. 

Vidste du at

LGBT+ personers selvmordsrate er 4 gange højere end Danmarks øvrige befolkning

Over halvdelen af de LGBT+ personer, der har forsøgt selvmord var børn og unge

Ensomhed er 5-6 gange større blandt LGBT+ personer end hos den danske befolkning generelt

54 % af transpersoner ikke har fortalt deres familie, at de er transpersoner, fordi de er bange for, at deres familie ikke vil forstå dem.

55 % af transpersoner frygter at være åbne på deres uddannelse


Hver tredje LGBT+ person har oplevet diskrimination inden for det seneste år

Vi sender dig tips, guides og personlige fortællinger, der alle hjælper dig til at blive en god rollemodel og kæmpe for et samfund, hvor alle kan være dem, de er og elske dem, de gør. 


Et ligestillet samfund.

Få tips til at være en god allieret

Vis at du er en god allieret

Vi har stadig lang vej endnu, før vi har lige rettigheder for alle. Når du køber en T-shirt eller en halskæde hos Sex & Samfund, støtter du samtidig kampen for retten til at være, som du er, og retten til at elske dem, du gør.


Vores T-shirts er økologiske, miljøvenlige og fås i to forskellige modeller.


Halskæden er håndlavet og skabt specielt til Sex & Samfund i samarbejde med smykkedesigneren dESOUZA - med hjælp fra vores dedikerede følgere.


Når du handler hos os, støtter du kampen for alle menneskers ret til

  • At være den, de er
  • At elske dem, de vil
  • At få de børn, de ønsker
  • Og at bestemme over din egen krop

Vi kæmper mod fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed, som stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Sammen kan vi gøre en forskel!